Kapetan

Materijali

Upoznajemo vas sa osnovnim karekteristikama tekstila korišćenog za izradu naših modela. Otkrijte šta je to što našim modelima daje poseban izgled i komfor!

Pamuk

Pamuk je osnovni tekstil modne industrije. U svakom ormaru se nalazi veliki procenat upravo predmeta od pamuka, bilo da se radi o običnom, obojenom ili mešavini ovog materijala. Njegovo prirodno vlakno dobijeno je iz biljke pamuka čija upotreba datira iz petog milenijuma p.n.e.
Prvenstveno se sastoji od celuloze, nerastvorljivog organskog jedinjenja presudnog za strukturu biljaka, a njegova mekana i pahuljasta tesktura obezbeđuje osećaj prijatnosti i udobnosti zbog čega je i omiljeni izbor pri odabiru materijala donjeg veša.
Postoje četiri vrste:
1. Pima (poreklo Južna Amerika i jugozapadna Severna Amerika)
2. Egipatski pamuk
3. Upland (poreklo centralna Amerika)
4. Organski

UN213 BASIC COTTON BOXER

95% pamuk, 5% spandeks

 

Rajon

Rajon je je polusintetičko celulozno vlakno koje ima široku primenu, od proizvodnje odeće i pokrivača do gajtana. Iako je rajon napravljen od prirodnih materijala (poput bukve ili bambusa), podvrgava se intenzivnoj hemijskoj obradi, što ga čini proizvedenim materijalom. Rajon je glatka tkanina, ponekad čak i svilenkasta, meke teksture slične pamuku ili lanu.

Postoje tri vrste rajona:
1. Viskozni rajon – Viskoza
2. Modal
3. Liocel

91696 Almost Naked Bamboo Brief

93% Rajon napravljen od Bambusa, 7% Spandex

 

Poliester

Poliesterska tkanina (polietilen tereftalat) je sintetički tkan materijal poznat po tome što je izdržljiv i relativno jeftin u proizvodnji. Izmislili su ga 1941. godine britanski hemičari, a DuPont doneo u Sjedinjene Države. Poliester je postao značajan 1970-ih godina kao jeftin materijal za šivenje i proizvodnju odeće. Mešavine poliestera i drugih materijala su danas najpopularnije tkanine koje je stvorio čovek.
Poliesterska tkanina je sintetički materijal napravljen od polimerizacije naftnog derivata etilen glikola i prečišćene tereftalne kiseline, koja se topi dajući polietilen tereftalat (PET). Proizvođači provlače rastopljeni PET kroz predilicu da bi stvorili polukristalna vlakna koja se ponekad hemijski obrađuju pre nego što se tkaju zajedno da bi se stvorila poliesterska tkanina.

AD853 PARTY CLIP HARNESS

95% Poliester, 5% Spandeks

 

Modal

Modal je polusintetička tkanina izrađena od celuloze bukve koja se prvenstveno koristi za odeću, poput donjeg rublja, pidžama, i tekstila za domaćinstvo – posteljine i peškira. Modal se često meša sa drugim vlaknima poput pamuka i spandeksa za dodatnu čvrstoću. Smatra se luksuznim materijalom zbog svoje mekoće i visoke cene, jer je skuplji od pamuka ili viskoze.
Razvijen je u Japanu pedesetih godina prošlog veka, dok je danas najpopularniji u Evropi, zahvaljujući austrijskoj kompaniji Lenzing koja je usavršila čak i finije i luksuznije verzije, poput Micro Modal-a i Modal Air-a.

91573 CoolFlex Modal Brief

93% Modal, 7% Spandeks

 

Viskoza

Viskoza je polusintetička vrsta rajonske tkanine izrađena od drvene pulpe koja se koristi kao zamena za svilu, jer ima sličnu teksturu i glatki osećaj kao luksuzni materijal. Izraz „viskoza“ odnosi se konkretno na rastvor drvene mase koja je pretvorena u tkaninu. Prvi put je proizvedena 1883. godine kao jeftinija, veštačka svila.
Iako u svom sastavu sadrži prirodna vlakna, celulozu iz drveta bukve, bora, eukaliptusa ili bambusa, viskoza se smatra polusintetičkim materijalom zbog hemikalija koje se koriste u procesu njene proizvodnje. To je svestrana tkanina za široku upotrebu, od odeće do gajtana i najčešća je vrsta rajona. Viskoza ima najmanju vlažnost od svih različitih vrsta rajona, što znači da će se najverovatnije skupiti u procesu pranja.

91573 91685 Primary Stripe Boxer

94% Viskoza, 6% Spandeks

 

Liocel

Liocel je sličan modalu jer se pravi od bukve, međutim u procesu proizvodnje se koristi manje oštrih hemikalija, što ga čini ekološki prihvatljivijim. Sličan je pamuku ili platnu i često se meša sa tim tkaninama. Ima najveću moć upijanja od svih vrsta rajona, što znači da može da upije vlagu iz kože, a da se i dalje pruža osećaj suvoće i svežine.

SUPPLEX®

Da bi se napravio SUPPLEKS®, najlon se istiskuje kroz najmanje moguće rupe, stvarajući vlakno koje je izuzetno fino, lagano i fleksibilno. Hiljade ovih ultrafinih pramenova se zatim umotaju da bi se stvorila SUPPLEKS® tkanina. Sićušne nanofibrile poboljšavaju mekoću tkanine, pružajući joj prednost da bude udobna poput pamuka, dok premašuje njegove karatkeristike time što se ne skuplja, ne naborava niti bledi. Pored toga, SUPPLEKS® je i dalje u stanju da održi izdržljivost i čvrstoću najlona od kog je za 26-36% mekši, pritom otporan na abraziju, suši se brže od pamuka, prozračan, ne gubi boju, zadržava oblik, antibakterijski je i ne upija mirise. Ujedno je i veoma jednostavan za održavanje i UV otporan.

CX76N Sports Brief

92% Supplex®, 8% Lycra

 

Spandeks

Poznat kao Licra ili elastin, Spandeks je sintetičko vlakno koje karakteriše njegova izuzetna elastičnost. Spandeks se meša sa nekoliko vrsta vlakana za dodavanje rastegljivosti i ima široku primenu od farmerki, sportske opreme do trikotaže.

Leave a Reply